1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗХ обсъдиха два от елементите на директните плащания в ОСП 2015-2020 г.

В МЗХ обсъдиха два от елементите на директните плащания в ОСП 2015-2020 г.

Снимка:

До 1 август т.г. България трябва да информира Европейската комисия за взетите решения

Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов обсъди в МЗХ с над 50 представители на Работната група по прилагане на Общата селскостопанска политика 2015-2020 г. два от елементите на директните плащания в Новия програмен период – „зелените” плащания и плащанията за райони с природни ограничения.

„Поставяме началото на поредица от срещи, на които ще дискутираме новите елементи на Общата селскостопанска политика. Част от темите имат задължителен характер за всички страни и те не подлежат на обсъждане. Има обаче поредица от теми, които дават възможност на всяка страна в зависимост от спецификата и особеностите си да избере своето национално решение за прилагане на директните плащания в Новия програмен период”, каза зам.-министър Абазов.

Той обясни, че „зелените” плащания и плащанията за райони с природни ограничения са две от седемте теми, по които страната ни трябва да представи своето национално решение. На последващи срещи участниците в Работната група ще имат възможност да представят своето мнение и коментари и по останалите теми.

Зам.-министър Абазов беше категоричен, че за да бъдат максимално улеснени участниците в диалога, МЗХ е въвела практика темите и  материалите за предстоящите срещи да бъдат публикувани на интернет страницата на министерството седмица по-рано.

Зам.-министър Абазов призова участниците в Работната група да изберат такива национални параметри по прилагане на директните плащания, които да бъдат максимално полезни и приложими за всички сектори, които ще изпълняват поетите ангажименти. Той поясни, че до 1 август т.г. България трябва да информира Европейската комисия за взетите решения, които са най-подходящи за страната ни.

По време на дискусията бяха обсъдени детайлно въпросите, свързани със „зелените” плащания и плащанията за райони с природни ограничения. До края на седмицата представителите на асоциациите ще предоставят по електронен път своите предложения относно националните решения по дискутираните теми.

Участниците в срещата бяха единодушни, че дискутираните въпроси са с високо ниво на сложност и оцениха положително възможността за широко обсъждане съвместно с представителите на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.