1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Върховният съд спря закона за аграрните пазари

Върховният съд спря закона за аграрните пазари

Селското стопанство допринася с около 15% за индийската икономика

Законът за аграрните пазари, предизвикал масовото недоволство на фермерите в Индия, беше спрян от Върховния съд в страната. Освен това съдът постанови създаването на специален комитет, в който представители на властите и на фермерските организации ще преговарят за бъдещето на закона.
 
Преди правителството да пусне новия закон, зърното в Индия се търгуваше на организирани от държавата тържища на гарантирани минимални цени. Новите правила предвиждат стопаните да могат да продават продукцията си директно на частни фирми, без да ползват услугите на посредници.
Правителството оправдава новия закон, като посочва, че той ще позволи фермерите да получават по-добро заплащане за своята продукция и така ще имат възможност да модернизират селското стопанство. Самите земеделски производители се опасяват обаче, че изкупните цени ще паднат, тъй като ще бъдат в по-неизгодна позиция при евентуални преговори с големите преработвателни компании.
 
Селското стопанство допринася с около 15% за индийската икономика и дава хляб на близо 60 % от населението, наброяващо 1 милиард и 300 милиона души. При протестите в края на миналата година са загинали повече от 60 човека, твърдят фермерските организации. Те са били стъпкани при безредиците, или са станали жертва на пътни произшествия по време на митингите.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.