1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вътрешно разследване на заменките в Агенцията по горите

Вътрешно разследване на заменките в Агенцията по горите

Готви се нов закон за горите, с който няма да се преследват корпоративни интереси

В Агенцията по горите е започнало вътрешноведомствено разследване на замените с гори от държавния горски фонд, съобщи председателят на Агенцията Георги Костов. Той обаче предупреди, че тази проверка ще отнеме доста време. Когато излязат резултати, те ще бъдат оповестявани, а ще бъдат и давани на съответните компетентни органи.

Георги Костов призна, че има теоретична възможност възползвалите се от заменките да атакуват заповедта, с която беше спряна смяната на предназначението на вече заменените гори. Костов посочи, че за да не се случи това, трябва да има и решение на Парламента. "Затова ние имаме уверението на парламента, че ще приеме мораториум върху промяната на предназначението, което ще има силата на законов акт", заяви Костов.

"Веднага трябва да добавя обаче, че ние работим изцяло нов закон за горите, който, най-общо да кажа, ще има европейски дух, няма де се преследват с него корпоративни интереси и с този нов закон трябва да бъде регламентирано изцяло движението на горския фонд или на горските земи", обясни още Георги Костов. Тогава, когато наистина се налага смяна на предназначението, за обществени нужди или за крупни инвестиционни проекти, правилата ще бъдат разписани на открит пазарен принцип.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.