1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможности за финансиране чрез европейските фондове

Възможности за финансиране чрез европейските фондове

Разяснителна кампания на Сдружение ОБК

Възможности за финансиране чрез европейските фондове беше основната тема на бизнес форум, който се проведе в Разград с участие на експерти от сферата на икономиката. Основен организатор на събитието е Сдружение Обединени бизнес клубове.

По различните програми на ЕС българският бизнес има възможност да кандидатства по проекти, които са на стойност до 2,5 млн. евро. Това заяви Веселин Халачев, председател на Сдружение Обединени бизнес клубове и член на Борда на директорите на Европейския алианс на малкия бизнес в Брюксел.

450 програми и подпрограми и над 800 вида субсидии са сред възможностите за развитие на малкия и среден бизнес у нас.

Програмите, управлявани на национално ниво, са с общ бюджет 174,3 млрд. евро. Допустимите сфери за кандидатстване са енергетика, транспорт, околна среда, иновации, образование, държавна администрация, търговски камари, университети, обучителни центрове, трудова заетост.

Донор за инвестиционни средства е програма Хоризонт 2020 с общ бюджет около 80 млрд. евро. През следващия програмен период бюджетът й ще набъбне на впечатляващите 120 млрд. евро.

Общото впечатление на експерти и анализатори в сферата на икономиката е, че българският предприемач не се възползва пълноценно от дадените му възможности за финансиране било то директно от Европейската комисия, на ниво група от държави или финансови инструменти и фондове.

Повечето от програмите, които се управляват директно от ЕК, изискват партньорства, обясни Веселин Халачев.

Възможност за развитие на бизнеса дава и ИНТЕРРЕГ - трансгранично сътрудничество, транснационални и интернационални програми. В момента България има уникалния шанс да се възползва от отворените взаимоотношения на държавно ниво със Северна Македония.

Най-важното нещо за развитието на икономиката на една държава е развитие на иновациите. Ако не сме иновативни, не можем да пробием на външните пазари и това има особено значение за държави като България.

Интересна алтернатива е програма Еразъм плюс за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта, чийто бюджет за този програмен период е 15 млрд. евро, както и програма КОСМЕ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.