1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите нямат законно право за работа

Ветеринарите нямат законно право за работа

Не съществува подписан Национален рамков договор за 2010-та година

Не съществува подписан Национален рамков договор за 2010-та година и към настоящия момент ветеринарите на щат нямат законово право да ваксинират, преглеждат и маркират животни. За това алармира председателят на Пловдивската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина. В момента сме в патова ситуация, тъй като дори не можем да се придържаме към договора за 2009-та година. Причината е, че земеделското министерство иска да смени държавната профилактична програма, прилагана миналата година, която регламентира кои дейности ще се извършват от ветеринарите и на какви цени, поясни тя. Без такава програма не може да се подпише нов Национален рамков договор, а докато такъв няма, ние имаме право да издаваме документи за ваксинации и прегледи на животни, колкото свидетелство за сключен граждански брак, твърди д-р Гришина.

По време на среща с министъра на земеделието Мирослав Найденов в края на миналата година представители от бранша са настояли да им бъдат изплатени дължимите за второто шестмесечие на 2009-та година 6 300 000 лева за извършените ветеринарни услуги. Земеделският министър е обещал това да стане до края на януари.

От Български ветеринарен съюз настояват за промяна в процедурата по изплащане на дължимите суми. Направено е предложение парите да се превеждат директно на ветеринарите, а не да минават през второстепенния разпределител - Национална ветеринарно-медицинска служба (НВМС). То ще бъде обсъдено на среща в Министерството на земеделието и храните днес. Вариантът е парите за ветеринарите да преминават през фонд „Земеделие", но процедурата ще отнеме поне половин година, уточни д-р Вяра Гришина

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.