1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите са получили парите си за 2009 г.

Ветеринарите са получили парите си за 2009 г.

Преведените средства възлизат на 6,3 млн. лева

Всички частнопрактикуващи ветеринарни лекари в страната са получили парите си за четвъртото тримесечие на 2009 година за извършената от тях дейност по държавната профилактичната програма. Това информира за Дарик председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Преведените средства възлизат на 6,3 млн. лева, като в тях обаче не са включени над 1,5 млн. лв. за пограничните райони. В момента се водят преговори за подписване на нов национален рамков договор с Министерство на земеделието, а сумата, за която настояват ветеринарните лекари, е 23 милиона лева или с 5 милиона лева повече в сравнение с миналата година, обясни още д-р Цветков.

„Преди да говорим за това, е необходимо да бъде утвърдена държавната профилактична програма от министъра. Тя два пъти е подписвана и два пъти се отменя по наше настояване. Ако държавната профилактична програма бъде подписана, няма пречка оттук нататък да се формират нещата. Но действително никой от колегите няма подписан индивидуален договор, следователно няма права за въвеждане на данни в информационната система, няма право да издава ветеринарномедицински свидетелства, което е пречка в организацията на дейността”, поясни Цветков.

От МЗХ обясниха, че годишен рамков договор за 2010 г. не е подписан, защото министерството не може да осигури поисканите от ветеринарните лекари 23 млн. лв. Причината е в съкратения с 32% бюджет на ведомството. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност ако не бъде подписан нов договор с ветеринарните лекари, остава да важи този от предходната година. Така ветеринарните лекари ще получат и през 2010 г. същите средства като миналата година. За сравнение през 2007 г. са им изплатени 5.997 млн. лв., а през 2008 г. – 6.293 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.