1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарните лекари излизат на протест пред Министерски съвет

Ветеринарните лекари излизат на протест пред Министерски съвет

Причината – недоволството от неадекватните мерки и бездействието от страна на МЗХ и БАБХ

Днес, 9-ти юли, ветеринарните лекари излизат на протест пред Министерския съвет. Причината – недоволството от неадекватните мерки и бездействието от страна на агроминистерството и Агенцията по безопасност на храните. Ветеринарите посочват, че постоянно се установяват огнища на туберкулоза в страната, а институциите не предприемат мерки за предотвратяването им.

Организаторите от Българския ветеринарен съюз посочиха, че по южната граница с Турция вече има установени огнища и на заболяването син език по животните. Тревожно е и масовото разпространение на туберколоза в Североизточна България, където са убити над 200 крави.

Налице е и опасност от антракс, предвид падналите валежи в Североизточна България, коментира за АГРОТВ д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз.

Според браншовата организация, приетата от Министерски съвет Тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по Държавната профилактична програма е абсолютно неприемлива.

Протестът ще премине под наслова „Абдикация на държавата от нейно задължение - грижата за здравето на населението и умишленото унищожаване на животновдството“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.