1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вишеградската четворка

Вишеградската четворка

Заместник-министър на МЗХ - участва

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров участва в среща на министрите от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чешката република и Словакия), плюс България и Румъния, която се проведе в Будапеща. Бяха дискутирани тежката ситуация на пазара на мляко (последваща дискусия след срещата на Съвета на министрите на земеделието на ЕС), бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 г. и възможностите за предприемане на мерки, по отношение на мултинационалните вериги за търговия на дребно, в защита на интересите на земеделските производители.

Участниците се обединиха около необходимостта от взимане на спешни мерки за справяне  с тежката ситуация в сектор „Мляко”, като се отбеляза, че мерките, които ЕК предприема са в положителна посока, но не са достатъчни за да се постигнат реални резултати. Усилията за подобряване на ситуацията в сектора трябва да продължат и трябва да бъдат на ниво ЕС, за да не се допусне неравнопоставеност, породена от различията във финансовите възможности на отделните държави-членки, смятат те.

Министрите затвърдиха и вече изказваната позиция за  необходимостта от запазване на двата стълба на ОСП – директни плащания и пазарна подкрепа за развитие на селските райони. Всички министри подкрепиха становището, че директните плащания трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат предоставяни на фермерите във всички държави-членки при равни условия.

По отношение на разликите в изкупните цените на земеделските продукти и потребителските цени, министрите се съгласиха, че е необходим мониторинг на цените и по-добра защита на интересите на производителите, като се препоръчва мерките да бъдат взети на общностно ниво. Според тях, по този начин ще се избегне ситуацията, в която мултинационалните компании  ще преместват седалището си в друга държава-членка, която все още не е предприела мерки за защита на земеделските производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.