1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вицепремиерът Симеон Дянков – пред Народното събрание

Вицепремиерът Симеон Дянков – пред Народното събрание

Няма чистка в системата на ДАГ

Драстична чистка и смяна на хора има в системата на Държавната агенция по горите (ДАГ), според депутата от Коалиция за България – Меглена Плугчиева. Новото ръководство предприе масови уволнения: 7 от общо 16 регионални директори са уволнени. Сменени са 22 директори на горски стопанства и още двама директори – на държавни ловни стопанства – каза Плугчиева на парламентарния контрол, предаде “Фокус”.

За два месеца са прекратени договорите за управление на трима от директорите на държавни предприятия в системата на Държавната агенция по горите Това отговори вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Причините са свързани с резултатите от управлението им – проверките са констатирали неизпълнение на задълженията и понякога - неспазване на законодателството. Има подадени заявления за прекратяване на договори от самите директори във всички останали случаи, за които Плугчиева говори – каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според Меглена Плугчиева обаче това може и да е доброволно, но те са викани един по един и са били принуждавани да си подадат оставките. Дори да приемем, че има обвинения към тях, би трябвало да бъдат ясно и точно формулирани, ако има нарушения – да се знае по какви причини са освобождавани. Тече необоснован и субективен подход на смяна на хора – според Плугчиева. Тези, които се назначават наново, не се назначават по ясни критерии или – чрез конкурс.

Общо 133 души са освободени в системата по времето на Меглена Плугчиева, посочи Симеон Дянков. 23-ма от тях са началници на регионални управления. 93 директори на държавни лесничейства са освободени, от тях – само една трета – с конкурс, останалите – вероятно по начина, по който Меглена Плугчиева предполага, добави той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.