1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войчеховски иска да ограничи износа от Украйна

Войчеховски иска да ограничи износа от Украйна

Комисарят се разграничава от официалната линия на ЕК

Безмитният внос в Европейския съюз на определени селскостопански продукти от Украйна трябва да бъде ограничен, смята агрокомисар Януш Войчеховски. С това изказване, направено в предизборна реч в родната си Полша, комисарят се разграничава от официалната линия на Комисията, която помага на Украйна чрез улеснени доставки за европейския пазар.
 
Във видеообръщение към депутати от полския парламент Януш Войчеховски изтъкна, че ще се застъпи за намаляване на безмитните квоти за внос на царевица и птиче месо от Украйна. Според него количествата, идващи от нападнатата от Русия страна, са прекомерни и застрашават фермерите в Европейския съюз, особено тези в Полша. Статистиката на Комисията показва, че за периода между юли и октомври вносът на украинска царевица е достигнал близо 3,8 милиона тона, т.е. три пъти повече, отколкото за същия период на миналата година. Между януари и октомври са доставени и 115 000 тона пилешко месо, докато за цялата 2021 година вносът е бил в размер на 86 000 тона.
В своето изказване Войчеховски подчерта, че е загрижен за стопаните в близките до Украйна Полша, Румъния и България, които се борят с ниските цени за тяхната продукция, свалени от голямото предлагане от страна на Украйна. В същото време комисарят се опасява, че управляващата в родината му дясно-популистка партия „Право и справедливост“, в която членува, може да загуби гласове в селските региони, където все още има много симпатизанти. Ето защо той е на мнение, че либералната търговска политика на Брюксел трябва да се преработи, най-вече по отношение на царевицата, рапицата и птичето месо. 
Наблюдатели в Брюксел коментират, че със своята позиция Войчеховски е изолиран в редиците на Комисията, където една от основните му функции – разработването на Общата селскостопанска политика – беше иззета от заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.