1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войчеховски: Коридорите на солидарността предизвикват „локални и регионални“ затруднения

Войчеховски: Коридорите на солидарността предизвикват „локални и регионални“ затруднения

Длъжни сме обаче да подкрепим засегнатите стопани, посочи еврокомисарят по земеделие

Отражението на вноса на аграрни продукти от Украйна върху цените в Европейския съюз беше един от въпросите, разискван по време на Аграрния съвет в Брюксел. Още през септември миналата година България, първа в Съюза, поиска да се отвори кризисния резерв за селскостопанския сектор, за да се смекчат тези последици.

На срещата българският заместник-министър на земеделието Георги Събев изтъкна, че нашата страна е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители. На пресконференцията след Съвета шведският министър Петер Кулгрен и агрокомисар Януш Войчеховски споделиха тези притеснения.

Петер Кулгрен, министър на земеделието в Швеция, каза: 

„Подкрепата за Украйна в Европейския съюз е все така висока, ние сме солидарни. Аграрният съвет застава зад мнението, че коридорите за солидарност трябва да продължат да работят. В същото време виждаме, че това има последствия за граничещите с Украйна държави членки. Трябва да помислим за мерки, които да смекчат тези последствия, и аз знам, че Комисията вече разглежда този въпрос. Важното е тези мерки да не се отразят негативно върху Украйна.“  

От името на Европейската комисия Януш Войчеховски припомни колко успешни са се оказали коридорите за солидарност и допълни:

„Вносът наистина води до проблеми за страните, които граничат с Украйна. Мога да посоча и конкретни цифри. Вносът на слънчогледово семе в България например се увеличи от 3 хиляди тона през 2021-а на 892 хиляди тона през 2022 година. Има и голямо увеличение на импорта на рапица в Полша, Унгария и Румъния, същото се отнася и за царевицата и пшеницата. За Европейския съюз това не е проблем, трудностите са по-скоро локални и регионални. Затова трябва да намерим решение за проблемите, пред които са изправени фермерите в тези държави, които сега не могат да продават своята продукция. Обсъдихме как да решим този проблем и никой не предложи вносът от Украйна да бъде спрян или намален, длъжни сме обаче да подкрепим засегнатите стопани. Един възможен инструмент е отварянето на кризисния резерв. Не всички бяха „ЗА“ това предложение, но мнозинството поне не беше „ПРОТИВ“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.