1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Войната в Украйна още влияе на агросектора в ЕС

Войната в Украйна още влияе на агросектора в ЕС

Настоящата макроикономическа прогноза е относително положителна

Отрицателните последици от войната в Украйна, както и произтичащите от това високи разходи за суровини и инфлация на храните, продължават да тежат върху селскостопанските пазари и решенията на потребителите за пазаруване. Това е основната констатация в пролетната краткосрочна прогноза на Европейската комисия.
 
Голяма част от Европейския съюз преживя зимни суши след горещото и сухо лято на миналата година, което допълнително влошава ситуацията в региони с рекордно ниски водни запаси. Това може да доведе до това земеделските стопани да заменят културите с по-интензивно използване на вода. Настоящата макроикономическа прогноза е относително положителна, отколкото през есента на 2022 година, въпреки несигурността относно енергийните доставки за следващата зима и неотдавнашното напрежение на финансовите пазари. 
 
Докладът показва, че понижаването на енергийната инфлация може да доведе до облекчение в цените на суровините. Торовете, особено азотните, биха могли да станат по-достъпни в сравнение с миналата година. Въпреки това цените са два пъти по-високи, отколкото в началото на 2020-та. Земеделските стопани започнаха да се адаптират към новата ситуация, като реагираха на мерките в областта на околната среда и климата. Сега те избират култури с по-малки нужди от торове, а употребата на минерални торове и през предстоящия сезон се очаква да бъде под дългосрочната средна стойност.
Инфлацията на храните остава значителна, като през февруари средните цени в ЕС са бяха с 19 процента по-високи, отколкото преди година. От потребителите се очаква да купуват основни, по-евтини хранителни продукти и да променят предпочитанията си, като консумират повече птици и по-малко говеждо месо. 
Освен ограниченията за производство, свързани с метеорологичните условия и разходите, болестите по животните увеличават несигурността по отношение на перспективите за животновъдство. Птицевъдният сектор страда от огнища на птичи грип, докато секторът на свинското месо е засегнат от африканската чума по свинете. Това води до намаляване на износа на тези продукти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.