1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Връчват договорите по мярка ЛИДЕР

Връчват договорите по мярка ЛИДЕР

Снимка:

От подадените 45 проектни предложения са одобрени 32

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще връчи официално договорите на бенефициентите по мярка ЛИДЕР, под-мярка „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони. Събитието ще се състои утре (05 януари 2010 г.) от 11,30 часа в сградата на Министерството на земеделието и храните, в зала Голям Колегиум.

Сумата на 32та договора достига общо 4.9 млн. лева. Така общият брой на одобрените проекти по мярката е 102, а финансирането за тях – 16.5 млн. лева. За 28 от подписаните сега проекти основни бенефициенти се явяват съответните общини, в които са разположени местните инициативни групи, а в останалите 4 заявления това са местни неправителствени организации (асоциации и сдружения с нестопанска цел).

Целта на дейностите по подхода ЛИДЕР (Ос 4 на ПРСР) е да се засили участието и организирането на местната общност в процесите на развитите на селските територии чрез създаването на активни партньорства на местно ниво за реализиране на инициативите отдолу-нагоре, както и изграждане на местен капацитет и подобряване на качеството на живот в селските райони на България. Основни инструменти за прилагането на подхода ЛИДЕР са местните инициативни групи (т.н. МИГ) и стратегиите за местно развитие. Прилагането на подхода ЛИДЕР започва през 1991 г., като с Регламент на Съвета (ЕС) 1698/2005 подходът ЛИДЕР става задължителен елемент от политиката за развитие на селските райони на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.