1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вятърът на промяната

Вятърът на промяната

Яко друсане на чувала пада

За вятъра на промяната говори Кирил Петков. Един вид да отвее лошото старо, да отвори място за свежи идеи. С нулева корупция – ако въобще това е възможно. С отвяването засега сме добре.

Да се вгледаме в нашата къщичка, на АГРО ТВ – земеделския бизнес. Правят се толкова много изчегъртвания. Яко се тресе чувалът с експертите по върховете. Ще рече човек, досега в него са пребивавали само бандюги. Целият директорски борд на Напоителни системи е сменен. Сигурно неслучайно в него влизат само юристи. Че там е пълен батак, години наред, никой не може да оспори. Въпросът обаче е: защо юристи, какво се очаква от тях? Какви резултати, които ще доведат най-после до „модерно поливно земеделие“, както говорят политиците? Ще доведат ли до лесен и ценово достъпен начин на водата до нивите? Никой не се ангажира с търсения ефект. Освен че ще се създаде работа на прокуратурата и съда. Но само това едва ли ще реши наболелия проблем. Следва БАБХ – структурни промени, за да се фокусира работата на едно от звената, единствено до контрола на храните, здравето на животните и растенията. Ама има противоречия в коалицията. На първо четене – има логика. Това нямало да стане скоро: работна група, законови промени и т.н. После чувалът с кадрите се раздрусва – влизат – да не повярваш, експерти, а не батко и братко. Горските стопанства вече минаха под ножа. ДФЗ е наред. Какви точно промени с какъв ефект се очакват? Ще набъбне ли съставът на институцията? Ще си отдъхнат ли горките бенефициенти, че проектите им няма да отлежават на диванчето години, докато се одобрят?

В целия този кадрил се губят целите на промените. Или се обличат в публицистични политически одежди. Пример – с т.нар. тавани на директните плащания. Промяна, с изключително голям икономически ефект. Дали ще бъде положителен или отрицателен? Министерството на земеделието хвърли на масата един хибриден вариант – между деветте досега известни. Започна блъскане на главите по детайлите. Най-вече в частта приспадане на разходите, направени от собствениците за работни заплати. Защо за база се взема сумата от 950 лв.? Защо се умножава с коефициента 2,2 %? Защо се слага лимит на обработваемата земя от един работник? Нали всички сектори си имат специфика?

Досега някои от мерките и схемите за европейски субсидии само изкривяваха пазара, без да носят очакваните резултати. Даже обратното – плодовете и зеленчуците драматично свиха обемите си. Амбициозните носители на промяната ще променят ли това? Чакат се експертни отговори на много замислени нови политики. Какъв анализ има, къде точно и колко от освободените средства от таваните да се пренасочат, за да има ефект? Отговорът засега е - в ПРСР и е част от мантрата – както е залегнало в коалиционното споразумение. Хайде да си го кажем – това коалиционно споразумение е писано от политици. Повод да сме скептични към професионалния подход. Друсането на чувалите със старите кадри може да е за добро. Но е твърде претенциозно да се свежда до култовата песен на рок групата Скорпиънс - Вятърът на промяната. Защото с нея се рушеше Берлинската стена. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.