1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Януш Войчеховски отхвърля обвиненията в злоупотреба

Януш Войчеховски отхвърля обвиненията в злоупотреба

Изслушването му пред аграрната комисия е само 6 дни преди парламентарните избори в Полша

Полският кандидат за поста на агрокомисар в следващата Европейска комисия, Януш Войчеховски, отхвърли всички обвинения в злоупотреба. Той е разследван от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. 

"Ръцете и съвестта ми са чисти и мога само да съжалявам, че се стигна до това разследване", допълни Войчеховски. По думите му от ОЛАФ са прегледали хиляди документи за финансовите му взаимоотношения с Европейския парламент. Той уверява, че от негова страна няма нито една умишлена грешна стъпка.

Става дума за нередности при възстановяването на пътни разходи от периода между 2004 и 2014 година, когато полякът е бил евродепутат. Според Войчеховски разследването на ОЛАФ засяга грешки, допуснати от него при изчисляването на суми, вписването им в погрешни графи на съответните формуляри или сбъркани регистрационни номера на ползвани автомобили.

Очаква се, че при изслушването му пред агрокомисията на Европейския парламент на 7 октомври темата ще бъде сред най-горещите. Това обаче няма да е единственото препятствие, което кандидатът за комисарския пост трябва да преодолее. Януш Войчеховски беше предложен като член на Европейската комисия от управляващите във Варшава. Националноконсервативната партия "Право и справедливост" е в обтегнати отношения с Брюксел, от където заради реформите в полската правна система я обвиняват в нарушаване на общото законодателство. 

Изслушването му пред аграрната комисия е само 6 дни преди парламентарните избори в Полша и може да окаже влияние върху вота, тъй като редица евродепутати вече се заканиха да бъдат особено остри, за да покажат несъгласието си с действията на правителството във Варшава.

Самият Войчеховски твърди, че е замразил членството си в "Право и справедливост" и от повече от три години не взима участие в полските политически процеси. "Надявам се членовете на аграрната комисия да оценят справедливо моята дейност в сектора на селското стопанство. Нека дискусията бъде насочена към бъдещето на този сектор и да не се занимава с други въпроси", казва той в интервюто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.