1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Явор Гечев: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще донесе реални ползи за производителите

Явор Гечев: Обединяването на земеделските бази данни в единна система ще донесе реални ползи за производителите

Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”

Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. Във форума участват и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, експерти по дигитално земеделие и производители.

При представянето на визията си за обединението на регистрите министър Гечев даде примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Министър Явор Гечев изтъкна, че още следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения.

„За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, отбеляза аграрният министър.

По-късно министър Гечев се включи в подписването на Меморандум за сътрудничество между УХТ, Аграрен университет - Пловдив и Медицински университет - Пловдив за учредяване на консорциума PlovdivWineUni, като събитието беше организирано в Университета по хранителни технологии - Пловдив. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.