1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Юлия Кльокнер с остра критика срещу Франс Тимерманс

Юлия Кльокнер с остра критика срещу Франс Тимерманс

Въпреки това тя изрази оптимизъм относно предстоящия триалог

Остра критика срещу еврокомисар Франс Тимерманс отправи германският министър на земеделието Юлия Кльокнер в навечерието на поредния супер-триалог за реформата на Общата селскостопанска политика, насрочен за четвъртък и петък. В същото време в страната си Кльокнер също е подложена на атаки, най-вече от страна на Зелените.
"Всички министри остават с впечатлението, че със своето поведение комисар Тимерманс застрашава доверието в Европейската комисия в ролята й на честен и справедлив посредник", каза Кльокнер преди началото на срещата. По думите й Комисията така и не е успяла да обедини становищата на Европарламента и министрите и да помогне за намирането на компромис. Вместо това Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка, непрекъснато внасял нови предложения, които пречат на преговорите.
Въпреки това тя изрази оптимизъм относно предстоящия триалог. Още при неформалната си среща в Лисабон аграрните министри показали, че са готови на компромис, изтъкна тя. Знак за тази готовност било съгласието 25% от директните плащания да се заделят за екосхемите. Преди това Аграрният съвет искаше този дял да е една пета, докато евродепутатите настояваха за 30 на сто.
В същото време Зелените в германския Бундестаг упрекват Кльокнер, че при преговорите на европейско ниво не застава зад амбициите за околната среда, които прокара във Федералната република. "Очакваме правителството да се застъпи за социално-екологични реформи в ОСП, а не да остане на позициите за запазване на статуквото", изтъкват природозащитниците. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.