1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За заместник-министър на земеделието и храните е назначен Бюрхан Абазов

За заместник-министър на земеделието и храните е назначен Бюрхан Абазов

Снимка:

Все още не е уточнено разпределението на ресорите на заместниците на проф. Димитър Греков

Бюрхан Абазов е одобрен за заместник-министър на земеделието и храните от Министерски съвет и е назначен от Пламен Орешарски вчера, 13 юни. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. д.и.н. Димитър Греков, цитиран от Агрозона. Той поясни, че все още не е уточнено разпределението на ресорите на заместниците му, както и това коя от кандидатурите на представителите на неправителствените организации ще бъде утвърдена. „Това е своеобразен тест, който си позволих да проведа от моя страна, който показва, че техният изход е обединение, което ще им позволи и членство в Copa Cogeka“, заяви проф. Димитър Греков.

Бюрхан Илиязов Абазов е роден на 17 юни 1965 г. в с. Смирненски, област Русе. Той е инженер агроном от Висшия селскостопански институт в Пловдив, със специалност растениевъдство, има следдипломна квалификация по маркетинг и мениджмънт. Бил е председател на Общинската поземлена комисия във Ветово, работил е в частна фирма, занимаваща се със земеделие и животновъдство.

След 2001 г. е директор на Дирекция „Поземлени отношения” в Министерството на земеделието и горите. От март 2005 до юни 2009 г. е заместник-министър на земеделието и горите, последователно при министър Нихат Кабил и Валери Цветанов. Сред ресорите му на отговорност са  били Поземлени отношения, Поливно земеделие, Директни плащания на площ и ПРСР, ОП "Рибарство и аквакултури", Структурна политика, Инвестиционна политика и Обществени поръчки.

През 2009 година Бюрхан Абазов е избран за депутат от ДПС, но след преразпределение на мандатите в следствие на решение на Конституционния съд напуска 41-вото Народно събрание.

От 2009 г. работи в частния сектор във фирма за подготовка, изработване и консултации по проекти по Програмата за развитие на селските райони, Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”, Възобновяеми енергийни източници, земеделско производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.