1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За засилване на регионалната търговия на агро-хранителни стоки се обединиха участниците в Балканската среща за продоволствената сигурност в София

За засилване на регионалната търговия на агро-хранителни стоки се обединиха участниците в Балканската среща за продоволствената сигурност в София

Основна тема, около която се обединиха всички участници, беше значението на кооперирането и на създаването на регионални вериги на доставки

Засилване на търговията с агро-хранителни стоки сред страните на Балканския регион бе във фокуса на разговорите във втория ден от регионалната среща, която се проведе в периода 10-11 февруари 2023 г. в София. Сесията във втория ден от Балканската среща за регионалните предизвикателства пред продоволствената сигурност във времена на кризи бе ръководена от заместник-министър Георги Събев.

Дебатът се фокусира върху оползотворяването на регионалния потенциал за устойчиво производство, както и върху обмена на опит по отношение на кръговата биоикономика.

„Страните от региона често гледат към по-далечни или големи пазари, където обаче и световната конкуренция е много по-голяма. Често се подценява потенциалът на нашия собствен регион от десетки милиони потребители, който също дава възможности за търговия и развитие”, коментира заместник-министър Георги Събев. „Последните кризи показаха, че глобалните предизвикателства като Ковид кризата и войната в Украйна могат да окажат сериозни сътресения върху местните пазари както у нас, така и в други съседни страни. По-тясното сътрудничество между нашите страни ще помогне на производителите ни за успешна реализация на фона на настоящи или бъдещи предизвикателства”, допълни още Събев.

По време на срещата беше поставен акцент върху значението на науката и иновативните решения, благодарение на които се развиват добри земеделски практики и се внедряват технологии, които повишават устойчивостта на сектора.

Основна тема, около която се обединиха всички участници, беше значението на кооперирането и на създаването на регионални вериги на доставки. Експертите коментираха и предимствата при използването на местни сортове в контекста на климатичните промени, които се явяват съществено предизвикателство в аграрната сфера.

Участниците в срещата обсъдиха възможностите за бъдещо балканско сътрудничество в областта на селския туризъм, включително предлагането на общи маршрути, както и съвместени проекти за защита на общи балкански хранителни продукти. Гърция, Румъния, Хърватия и Словения поставиха акцент в развитието на схемите за качество на ЕС като изключително важен елемент от подпомагането на икономиката в селските райони. Заместник-министър Събев представи Българската програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти, която беше приета през декември миналата година, чиято основна цел е да дава видимост на български традиционни продукти и да помага развитието на селските райони. Участниците  в срещата подчертаха и необходимостта от системен и интегриран подход при вземане на решения за постигане на устойчиво производство и потребление във времена на кризи.

Тези и други теми от общ интерес ще бъдат обсъждани на следващите срещи в този формат, които се очаква да се състоят през идните месеци.

Като част от програмата на конференцията делегатите посетиха предприятие за производство на биохрани - „Смарт Органик”, което изнася продукти в над 60 държави.

smart organic

Събитието е инициирано и организирано от българското Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.