1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забрана на тютюнопушенето в Гърция

Забрана на тютюнопушенето в Гърция

От утре

Гърция, държавата в Европа с най-много пушачи, въвежда забрана за пушене на обществени места на 1 юли. Това е третият опит на страната в рамките на последните десет години да спре цигарите. Въпреки това критиците на новата забрана се боят от вратички в законодателството и, че поради непопулярността на закона, той може да има същата съдба като предишните забрани за тютюнопушенето, които се оказаха неефективни.

Около 20 000 гърци умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето и 42 процента от населението пуши, според статистика на министъра на здравеопазването в страната Димитрис Аврамополус.

Гърция изостава от много от европейските страни, които в последните години забраниха пушенето на обществени места. Въпреки това Аврамополус е убеден, че страната може да настигне останалите и обяви: "Моментът на истината настъпи, тази забрана има за цел да донесе промяна, която да промени отношението на хората."

Два предишни закона против пушенето, въведени през 2002 и 2003 година нямаха ефект, но министърът обещава, че новото законодателство ще се прилага "стриктно без поддаване под никакъв натиск".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.