1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забрана за строежи върху земеделски земи

Забрана за строежи върху земеделски земи

25 на сто от държавните ниви са използвани от частници срещу заплащане

От земеделското министерство готвят забрана да се строи върху земеделски земи. Има нагласа да се въведе мораториум върху смяната на предназначението на земеделските земи, извадени от държавния поземлен фонд, както стана и с горите, съобщиха от агроведомството, пише в. Стандарт.

Очаква се забраната за промяната на предназначението на нивите да се отнася за държавни земи, заменени през последната година от управлението на предишното правителство. Това е част от стратегията за по-добро управление на държавния поземлен фонд, уточниха от министерство.

25 на сто от държавните ниви са използвани от частници срещу заплащане, информира зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов на заседание на земеделската комисия в парламента. За останалите 75% от дадените под аренда земи държавата не е получила никакви средства. Чиновниците не са си търсили не само арендата, но и лихвите за забавените плащания,  се посочва в  доклад на Сметната палата, представен пред депутатите от земеделската комисия. Неправомерно са използвани 132 000 декара от държавния поземлен фонд, алармира Борисов.

Поради драстични нарушения ще има уволнения в районните  служби по земеделие и гори. До 30 ноември ще се изготви стратегия за развитие на държавния поземлен фонд. Очаква се да бъде подготвен и единен регистър, както и информационна система за държавните ниви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.