1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зачестява нелегалната сеч

Зачестява нелегалната сеч

Частни съдебни изпълнители да събират парите от глобите

От началото на годината се забелязва тенденция на увеличение на нарушенията, свързани с нелегалната сеч на дървесина за огрев или търговия, извършвана от малцинствени групи, съобщи Павли Богдански, директор на регионалната дирекция по горите в Ловеч. Нарушенията са концентрирани в лесно достъпни горски райони край Угърчин, Луковит, Червен бряг, Левски. Много нарушения се извършват и при осъществяването на законен дърводобив в частни гори и по-малко в държавния горски фонд като се секат не маркирани дървета или се нарушават границите на съседни имоти.

През миналата година служителите на регионалната дирекция по горите и на държавните горски стопанства са съставили над 1 800 акта за нарушения на закона за горите, закона за лова и опазване на дивеча и закона за рибарството и аквакултурите. Издадени са 1 600 наказателни постановления с обща стойност на санкциите в размер на 420 хиляди лева.

И още - въвеждането на практика парите от актовете за незаконна сеч да се събират от частни съдебни изпълнители, обмислят във варненската регионална дирекция по горите. Практиката вече се прилага в държавното ловно стопанство в Тервел. Събиремостта на глобите в последната година се повишила от 14 на 20%, но новата практика ще увеличи процента още повече, смятат от дирекцията.

От началото на годината има 282 съставени актове за неправомерна сеч. 45 преписки пък са изпратени в прокуратурата. За миналата година са съставени 1083 акта. Регионалната дирекция е въвела и електронни превозни билети за транспортиране на обла дървесина. За да се използват билетите, са осигурени мобилни терминали, чрез които да се проверяват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.