1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Задържаха 18 тона нелегални пестициди

Задържаха 18 тона нелегални пестициди

Снимка:

Контрабандният канал е действал над една година

Митничари задържаха 18 тона пестициди на МП "Капитан Андреево". Става въпрос за контрабанден канал, действал повече от година, съобщават от Агенция "Митници". Те са задържани на 23.09.2021 г. при проверка.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан. При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като "перилни препарати, омекотители и памперси", от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез МБ Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

По време на проверка става ясно, че в кашоните зад т. нар "тапа" от омекотители се превозват препарати за растителна защита. Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково.

Източник: customs.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.