1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Закон в Хърватия забранява отглеждането на животни заради козината им

Закон в Хърватия забранява отглеждането на животни заради козината им

Забраната беше подкрепена от много известни личности, както в самата страна, така и от чужбина

Закон в Хърватия забранява отглеждането на животни заради козината им. Забраната е част от приетия през 2006 година Закон за защита на животните и започна да действа след 10-годишен преходен период.

През тези 10 години забраната непрекъснато беше подлагана на остра критика както от фермери, така и от преработвателната индустрия. Въпреки това земеделското министерство не се повлия от лобистките усилия и се вслуша в природозащитните организации.

В Хърватия единствените животни, отглеждани заради козината им, бяха чинчилите. По време на преходния период повечето ферми прекратиха дейността си.

Забраната беше подкрепена от много известни личности, както в самата страна, така и от чужбина. Сред най-изтъкнатите бяха американската телевизионна водеща Шарън Озбърн, съпруга на рок-певеца Ози Озбърн, както и известният хърватски актьор Горан Вишнич.

Чинчилите живеят предимно в Южна Америка. Заради козината им популацията на тези бозайници е застрашена от изчезване. Отглеждат се на много места в света, често при изключително нехуманни условия.

В Хърватия през този месец ще стартира кампания за осиновяването на оцелелите от фермите животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.