1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Закриват общински служби "Земеделие и гори" в Царево, Приморско и Малко Търново

Закриват общински служби "Земеделие и гори" в Царево, Приморско и Малко Търново

Снимка:

Негласният мотив е, че те са назначени от тройната коалиция

Общинските служби "Земеделие и гори" в Царево, Приморско и Малко Търново се закриват, обяви пред медиите депутатът социалист Пенко Атанасов предаде burgasnews.com. Те стават офиси на службите на съседни общини. Тези в Царево и Приморско ще бъдат подчинени на Созопол, а Малко Търново - на Бургас. "Не става въпрос само за освобождаване на хора от работа, а за дейността на самите общини", каза Атанасов. "Това е недопустимо и ние не приветстваме такъв тип управление. Не може да не се иска мнението на общините. Това е грешка", допълни той. "Не ми се иска да мисля, че има политически акцент в това действие. На ако се направи анализ, той може да излезе на преден план", сподели депутатът.

Загриженост за преструктуриране на общинските земеделски служби изразиха от областното ръководство на БСП. "Това, което ни притеснява и буди недоумение е освобождаването на шефове на общински служби "Земеделие". Негласният мотив е, че те са назначени от тройната коалиция" каза депутатът Пенко Атанасов. "Нагласата е такава - трябва да бъдат сменени, независимо от това дали се справят или не. Това е абсолютно недопустимо", продължи той.
"С това решение се спира решаването на ежедневните проблеми на общините", изказа мнение кметът на Царево Петко Арнаудов. Самият той е разбрал случайно за закриването на службите. "Изтъкват се аргументи, че за вземане на решения са нужни три гласа, а в двете общини Царево и Приморско има щатни по две бройки и половина, разказа царевският кмет. Според него имало вариант двете служби да се обединят, защото в Царево има Районен съд, където ежедневно имат работа служителите от "Земеделие и гори". "Ако сметна командировките, може да се окаже, че за тях ще се дават много повече пари, отколкото ако се осигурят заплати на няколко души в службата", заяви кметът. Като пример той посочи подчинението преди години на данъчната служба на Царево на ази в Созопол. "Липсата на пряка връзка до този град затрудняваше работата.

Без становището на шефа на данъчната служба много от задачите са се отклонявали във времето. "Това е национално отговорен проблем", подчерта Петко Арнаудов. Той изказа мнение, че се ликвидират работещи структури. "Свидетели сме на изтегляне на функции от граничните райони, което е пагубно за малките териториални единици", коментира той. Той определи предприетото от правителството закриване на службите, като обезлюдяване на граничните райони.

Кметът Арнаудов категорично заяви, че не иска да политизира проблема. Според него не може да има децентрализация в държавата без участието на кметовете. Той дори е предложил друг вариант, който запазва едната от двете земеделски служби в Царево и Приморско. Според него в Царево има съд, нотариус и трябва да бъде спестено пътуването на хората до Бургас, особено в условията на криза. В противен случай проблемът с обезлюдяването на граничните райони щял да се засили. Арнаудов даде пример със странджанското село Кости, където населението през 1956 г. е било 1800 жители, а сега е 250 човека.

Петко Аранаудов зададе и въпрос какво би станало оттук нататък с така дискутирания въпрос със заменките. "Излезе, че  върната земя в България е много повече, отколкото е била", допълни той. Това е така, защото общината като единица е отсъствала в този процес. Според царевският кмет общинските служби "Земеделие и гори" вместо да бъдат закривани, е трябвало да бъдат на двойно подчинение, като в тях своите права имат и общините. Той беше допълнен от областния прдседател Атанас Зафиров, че вместо да се прави така, че животът в малките общини да става по-лесен, става точно обратно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.