1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов обсъди новата „Програма за швейцарско–българско сътрудничество”

Зам.-министър Костов обсъди новата „Програма за швейцарско–българско сътрудничество”

Национална инвентаризация на горските екосистеми

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов се срещна с швейцарска мисия, която е на посещение у нас по повод подготовката за стартиране на „Програма за швейцарско–българско сътрудничество”. Визитата има задача да подготви рамката на споразумението за отпускане на средства от страна на правителството на Конфедерация Швейцария с цел да допринесе за намаляване на икономическите и социални различия между България и останалите европейски страни, както и различията между динамичните градски центрове и структурно слабите периферни райони на страната ни.

Направленията, по които ще се предоставят средства в размер на около 76 млн. швейцарски франка, са свързани със сигурността, стабилността и подкрепата за реформи, както и опазването на околната среда и развитието на инфраструктурата, частния сектор и в областта на човешкото и социално развитие.

Финансирането ще е за 5-годишен период, със срок на усвояване – 10 години, като ще бъде под формата на субсидии, кредитни линии, гаранционни схеми и заеми. Кандидатстването по Програмата ще може да става със съдействие от страна на държавните институции.

Зам.-министър Костов запозна представителите на Конфедерация Швейцария с 19 идейни проекта, които Министерство на земеделието и храните в момента подготвя за кандидатстване по Програмата. Той подчерта, че един от най-значимите за ведомството ни проекти е този за национална инвентаризация на горите в Република България, като негова цел е интегрирането на многофункционалното лесовъдство и регионалното планиране на развитието на горския сектор. С разработването на този проект ще стане възможно създаването на методически, организационни и законови предпоставки за провеждането на Национална инвентаризация на горските екосистеми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.