1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Костов проведе среща с посланика на Кот д’Ивоар

Зам.-министър Костов проведе среща с посланика на Кот д’Ивоар

Обсъдена е възможността за обмен на експертни групи в областта на земеделието

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов проведе среща с Н. Пр. г-н Зоро Би Ба Жано, извънреден и пълномощен посланик на Кот д’Ивоар, акредитиран за България, със седалище в гр.Рим, Италия.

На срещата се обсъди разширяване на обмена на информация в областта на селското стопанство, което да послужи за основа на по-задълбочено сътрудничество  между Министерство на земеделието и храните и Република Кот д`Ивоар. Двамата дискутираха и възможността за изграждане на механизъм за обмен на икономическа информация между двете страни, с цел повишаване заинтересоваността на български фирми за търговска дейност в Кот д’Ивоар.

Двете страни изразиха своето желание за обмен на експертни групи в областта на земеделието, както и задълбочаване на контактите във връзка с аграрното обучение. Обект на общ интерес за сътрудничество между двете страни са механизацията в земеделското производство, употребата на торове и преработката на земеделски продукти. Зам.-министър Костов посочи, че страната ни притежава необходимото ноу-хау за това и може да го предостави. Той заяви, че двете страни могат да си сътрудничат и в областта на рибарството и аквакултурите, в която Кот д`Ивоар притежава големи ресурси и потенциал. Зам.-министър Костов информира, че страната ни произвежда качествени вина, които също могат да намерят реализация на иворийския пазар. Освен това може да бъде адаптиран българският опит в създаването на нови гори за възпиране на пустинята в Северната част на Кот д`Ивоар. Георги Костов отправи покана към г-н Жано за посещение на страната ни по време на най-големите селскостопански изложения „Агра” и „Винария”.

Кот д'Ивоар (на френски - Бряг на слоновата кост) е държава в Западна Африка. Столица от 1983 г. е град Ямусукро. Северните части на Кот д'Ивоар представляват обширно плато с надморска височина 500-800 м, а южните части са равнини. Поради гъстите тропически гори страната е била слабо заселена в миналото. Предимно в северната и североизточната част на страната са съществували търговски центрове през 14 век. Първите европейци, които се появяват по крайбрежието на страната са португалските търговци. Те обаче са изтласкани от французите, които построяват през 1843 военноморското укрепление „Гранд Басам“ и през 1893 страната е обявена официално за френска колония. На 7 август 1960 страната получава пълната си независимост. В последвалите години страната води прозападна политика. Страната е на първо място по производство на какао в света. Близо 40% от международния износ на какао идва от Кот д'Ивоар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.