1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Преслав Борисов проведе среща с представители на търговците на зърно

Зам.-министър Преслав Борисов проведе среща с представители на търговците на зърно

Разгледан бе въпроса и с износ на зърно от България

Трябва съвместно да се разработят базисни процедури, които да указват как оптимално да се изпълняват изискванията за качество и количество на зърното, казаха търговци на зърно по време на среща със заместник-министъра на земеделието и храните Преслав Борисов. Всички представители по веригата на зърнопроизводството имат еднакви интереси, допълниха още те.

Зам.-министър Борисов изрази съгласие и добави, че заедно с Националната служба по зърното и фуражите се предприемат мерки за промяна на условията и контрола по производство и съхранение на зърното в България. Проучваме френския модел на работа, който ще бъде адаптиран към българските условия с представителите на различните звена в сектора, увери зам.-министър Борисов участниците в срещата.

Предложено бе още да се създаде експертна група за изпълнение на конкретни задачи в сектора, с представители на МЗХ, НСЗФ, Парламентарната комисия по земеделие и гори и специалисти от бранша.

Основен проблем, който се дискутира още е нелоялната конкуренция от търговци, които избягват проверките за качество. Те са конкурентни с предлаганата от тях по-ниска изкупна цена към производителите, но липсва отговорност за качествените показатели на стоката, обясниха търговците на зърно.

Разгледан бе въпроса и с износ на зърно от България във връзка с разминаване на показателите за качество на зърното.

Срещата е продължение на досега водените от заместник-министъра разговори с представители на различните браншови организации, свързани със сектор зърнопроизводство.


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.