1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Преслав Борисов участва в работна среща за сътрудничество в зърнения сектор

Зам.-министър Преслав Борисов участва в работна среща за сътрудничество в зърнения сектор

Снимка:

Важно е системата на търговия и съхранение на зърно да стане по-прозрачна

Подготвяме законодателни промени в областта на съхранението, търговията и проследимостта на зърното, съвместно с френски експерти от Франс Агри Мер. След приемането на тези промени е необходимо да се проследи и как те ще се прилагат в практиката. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов по време на работна среща с Нилс Хенрик Лунгаард, мениджър по продажбите в консултантската компания Агротек, която е част от Датската служба за съвети в земеделието.

Зам.-министър Борисов счита, че е важно системата на търговия и съхранение на зърно да стане по-прозрачна, ефективна и да работи. „В тази посока бихме искали да работим заедно и да използваме и вашия опит”, каза той. Имаме готовност да предложим техническа експертиза, оборудване и опит с оглед да повишим капацитета на участниците в процеса, увери Лунгаард от своя страна. Той допълни, че имат практика в други европейски страни за това как решенията могат да се адаптират в местните условия.

Целта на Министерство на земеделието и храните е да се използва чуждия опит в решаването на проблемите и да се повиши нивото на сектора чрез работа с всички участници – както от администрацията, така и от бизнеса, допълни Борисов. Датската служба за съвети в земеделието е частна компания с над 30 представителства в страната, които се притежават от датски фермери. Службата предоставя достъп до актуални новости от областта на науката и консултира как те могат да се приложат в земеделската практика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.