1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Цветан Димитров се срещна вчера с представители на Асоциацията на биволовъдите в България

Зам.-министър Цветан Димитров се срещна вчера с представители на Асоциацията на биволовъдите в България

Дискутирано бе и запазването на популацията на породата Българска Мурра

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров проведе среща вчера с представители на Асоциацията на биволовъдите в България в МЗХ. От асоциацията поставиха въпроси за подпомагането на биволовъдството като посочиха, че не могат да се възползват от средствата по Схемата за плащане на глава животно, който ще се изплащат от 1 декември.

Зам.-министър Димитров ги информира, че през декември 2009 г. ще започне изплащането на средствата по мярка 214 „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., като всеки който е подал заявление за кампания 2009 в т.ч. и биволовъдите, и е изпълнил изискванията, ще може да получи по 200 евро на глава животно. Той уточни, че те могат да се възползват и от Наредбата за директна продажба, като призова асоциацията да насърчава обединяването на 2-ма или 3-ма фермери, които да намират пазар за реализация на продукцията си. В момента Наредбата е в процес на съгласуване, след което ще бъде изпратена за нотификация от  Европейската комисия.

Възможностите за краткосрочно кредитиране на биволовъдите от ДФ „Земеделие” също бяха обсъдени на срещата, както и работата по нотифицирането на  новите държавни помощи, където са включени за подпомагане и биволовъдите. Дискутирано бе и запазването на популацията на породата Българска Мурра и вносът на семенна течност от чужбина.

Днес Българска Мурра е единствената порода биволи, разпространена в България. Броят им обаче е доста ограничен. През 1990 г. те са били 23 хил., а през 2001 г. са едва около 6500 бр. След тази година броят им леко се увеличава, като през 2005 г. стават около 8200 бр. По-голямата част от поголовието се отглежда разпокъсано с единични индивиди в стопанство. Около 2000 бр. женски биволици в разплодна възраст се отглеждат в 51 бр. професионални стопанства. По-голямата част от поголовието на тази порода е извън пределите на страната ни. Основната част е във Венецуела, където се отглеждат 15 000 бр. чистокръвни и около 50 000 бр. кръстоски на породата. Представители на породата се отглеждат и в Азербайджан, Румъния, Филипините, отглеждат се и в отделни ферми в Австралия, Дания и Германия. В последните години от България са изнесени около 1000 бивола за Италия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.