1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Джиков: Новите технологични карти ще позволят управление на Стратегическия план в интерес на земеделските производители

Заместник-министър Джиков: Новите технологични карти ще позволят управление на Стратегическия план в интерес на земеделските производители

Консултативният съвет по овощарство и зеленчукопроизводство се проведе в Аграрния университет в Пловдив

Новите технологични карти за основните култури в страната са модел, който ще позволи да се правят промени и ще осигурят гъвкаво управление на интервенциите по Стратегическия план и определянето на компенсаторните ставки на държавните помощи при различни пазарни сътресения, в интерес на земеделските производители. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе в Аграрния университет в Пловдив.

„Моделът, който отчита извършваните агротехнически мероприятия, цени и производствени разходи, не е краен и при необходимост са възможни промени, които ще се правят заедно с бранша. Това ще бъде основата за актуализация на Стратегическия план“, добави заместник-министърът.

Във връзка с подпомагането през настоящата година на земеделските производители за преодоляване на последиците от войната в Украйна, Тодор Джиков подчерта, че министерството планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, колкото беше заложено и през 2022 г. С цел подкрепа на сектора, агроминистерството реши 50% от този бюджет да бъде разплатен към фермерите преди старта на пролетната кампания заради повишените разходи за торове, горива, заплати и семена.

„Волята на служебния кабинет е да изплати цялата помощ от 426 млн. лева. В момента отпускаме 50 на сто от тази помощ, след няколко месеца, когато има възможност в бюджета, ще се отпуснат останалите средства“, коментира Тодор Джиков.

На Консултативния съвет стана ясно, че днес нотификацията за тази помощ ще бъде изпратена на Европейската комисия, а скоро ще бъде обявен приемът.

Заместник-министър Джиков посочи, че след анализ на ценообразуването ще бъде намерено решение на проблема с повишените цени за напояване.

Представителите на Министерството на земеделието информираха земеделските производители за актуалните законодателни промени, подготвяни в момента, както и измененията в предвидените за 2023 г. държавни помощи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.