1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Събев: Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество

Заместник-министър Събев: Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество

В ДЗИ се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други видове

Добруджанският фасул може да получи защита по европейски схеми за качество. Тази възможност представи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при посещението си в Добруджанския земеделски институт, в град Генерал Тошево.

„Фасулът, произвеждан в плодородната земя на Добруджа, е с високо качество, което трябва да бъде отстоявано и защитено от имитации и злоупотреби чрез европейските схеми за качество“, заяви заместник-министър Събев.
По този начин ще бъдат защитени не само производителите, но и потребителите, чрез осигуряването на гаранция за качество и произход.

В института се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други видове. Те са част от новото 80-декарово поле, което в момента е в преход към сертифициране за биологично производство. В зависимост от вида на културата преходният период за това е в порядъка между две и три години. Така ще може да се предлага на земеделските производители качествен посадъчен материал с био произход. По този начин ще се отговори и на изискванията на новия Регламент за биологично производство, който предстои да влезе в сила от януари 2022 г. В него е заложено, че биопродуктите ще се произвеждат само от разсад, който също е биологичен. Другите култури, които подготвя институтът за биологично сертифициране са лимец, ръж и соя.

Заместник-министър Георги Събев разговаря с директора д-р инж. Д-р Илия Илиев и експертите в института за възможностите и потенциала за развитие на отношенията между наука и бизнес.

„Институтът предлага селекция на култури, съобразени с климата на нашите географски ширини, и това трябва да е в основата при избора на посадъчен материал от българските производители“, отбеляза заместник-министърът.

В началото на месеца Добруджанският земеделски институт отбеляза 70-тата годишнина от създаването си, както и 80 години аграрна наука в Добруджа.
  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.