1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.–министър Светлана Боянова е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения

Зам.–министър Светлана Боянова е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения

Снимка:

Докладът е от началото на 2012 година, но досега няма взети мерки срещу нея

Зам.–министърът на земеделието Светлана Боянова, за която стана ясно, че е държавният служител, подписал документа за спорния парцел в Несебър, е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения в земеделското министерство, свързани с евросредства. Това става ясно от документи, с които разполага агенция БГНЕС.

Скандалният терен в курортния град бе продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство за 581 212 лева (20 лв. на кв. м). На следващия ден той бе препродаден от купувача на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв. м). Проверката е била възложена от премиера Бойко Борисов, а след изготвянето на документа на заключенията му има неговото „Да”.

Сигналът за нея е от 4 ноември 2011 г., подаден от Маргаритка Астраджиева, която е била зам. – председател на Комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В него се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по ПРСР. Проверката е за дейността на заместник – министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на Дирекция "Развитие на селските райони".

Според написаното, Боянова и нейният екип са правили опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от МИГ. Искала е информация за оценката и взетите решения. Според него през юни 2011 г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления-дали са одобрени и дали ще получат финансиране".

Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен – отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове. С нова заповед пък на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии. Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели "манипулиране на резултатите от оценката".

От проверката на инспекторите става ясно, че всъщност данните в този сигнал се потвърждават – част от състава на комисията, включително и председателят Демина Байрактарска, зам.-председателят й и част от членовете действително са сменени, направена е повторна оценка, а при нея част от оценките на някои МИГ са завишени.

Боянова подписва обаче заповед на министъра на земеделието през юни 2011 г. и за председател на комисията за избор е назначена Елена Иванова на мястото на Демина Байрактарска. Зам.-председател става пък Владислав Цветанов, сменен е и секретарят и членове на комисията. Основанията да се подпише тази заповед е одобрен от самата Боянова доклад, в който е посочено, че срещу Байрактарска е започнало дисциплинарно производство. Другите промени пък се мотивират със служебна ангажираност.

На подменената комисия се възлага и да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите на МИГ. Контролът за изпълнението на тази заповед Светлана Боянова възлага сама на себе си.

Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 г. за отстраняване на допуснатите нарушения. Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, не са взети никакви мерки срещу нарушителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.