1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна делото срещу бившия директор на ОД „Земеделие“ в Добрич

Започна делото срещу бившия директор на ОД „Земеделие“ в Добрич

Той е обвинен в престъпление по служба

Добричкият Окръжен съд даде ход на делото срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ Стилиян Митев. Той е обвинен в престъпление по служба. Като ръководител на ведомството подсъдимият е облагодетелствал близки и роднини, които стопанисват имот в Кранево, посочват от прокуратурата. Преди месец делото не стартира заради отвод на съдията.

Според обвинителния акт в периода от ноември 2009-та до септември 2013-та., в качеството си на длъжностно лице Стилиян Митев не е изпълнил служебните си задължения и така е проявил бездействие с висока степен на обществена опасност. Той е позволил неправомерно ползване на имот в землището на село Кранево, който граничи с плажната ивица и е част от държавния поземлен фонд. По този начин се облагодетелстват две търговски дружества, едното от които е собственост на баща му и стопанисва плажната ивица съгласно сключен концесионен договор от 2007-ма.

Подсъдимият не е предприел действия за премахването на незаконно построени обекти, между които заведение и двуетажен хотел. Не са премахнати и поставените в имота без правно основание обекти - бунгала, метални конструкции, фургони, павилиони и каравани. Прокуратурата посочва, че в резултат на неговото умишлено бездействие по служба е имало опасност да се стигне до замърсяване и увреждане на имота с площ от близо 15 декара. Подсъдимият и неговият защитник поискаха разглеждане на делото при съкратено съдебно следствие. Пред съда няма да бъдат призовани разпитаните свидетели и вещите лица, изготвили заключения по геодезична, агротехническа и строително-техническа експертиза. Дадените от тях показания и експертни становища обаче ще бъдат ползвани при постановяване на крайния съдебен акт. По искане на защитата в съдебна зала ще бъдат разпитани само петима от общо 49 свидетели. Обвинението срещу бившия директор на областната земеделска служба е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Процесът ще продължи на 18 януари.

 

 Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.