1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва изпълнението на новите 39 инфраструктурни проекта по САПАРД

Започва изпълнението на новите 39 инфраструктурни проекта по САПАРД

 

Новите 39 инфраструктурни общински проекта, одобрени в края на юли на редовно заседание на Комисията за избор на проекти по програма САПАРД, бяха подписани от шефа на Агенция САПАРД Асен Друмев и кметовете на общините. С този акт официално се дава старт на изпълнението им, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

39-те проекта бяха избрани сред подадените над 130 проекта съгласно критериите, заложени в Националния план за развитието на земеделието и селските райони, приет през 2000 г. В Комисията за избор на проекти участват освен експерти на агенцията,

акредитирана от Европейската комисия, и експерти на Министерството на финансите, Министерство на икономиката, представители на браншовите организации от отрасъл "Земеделие", както и на браншови камари и асоциации, сдружения на общините.

Повечето от 26-те стартирали проекта по 7 мярка - за инвестиции в самите общини, са за подобряване на уличната мрежа и ремонт на съществуващите пътни настилки и за изграждане и ремонт на водопроводи и канализация. Два проекта са за възстановяване на многофункционални културно-информационни центрове. Един е за подобряване на инфраструктурата и хармонизиране елементите на околната среда. Проектите са на обща стойност 39 507 517 лева.

Тринадесет са проектите по 8-ма мярка- за изграждане на междуселищна инфраструктура, на обща стойност 32 937 302 лева. Те са главно за подобряване на съществуващи пътища между селищата, най-често четвъртокласни, както и за изграждане на нови водоснабдителни отклонения.

Общинските проекти и по двете мерки се планират предварително в годишните бюджети на съответните общини и разходите първоначално се плащат от тях. След успешното им завършване, съобразено напълно със заложените проекти и подписаните в сряда договори, ще се възстановят 100 процента вложените средства от бюджета на програма САПАРД.

Единствено на страницата на Министерство на земеделието и горите може да се получи и пълна и достоверна информация за допустимите направления за инвестиране, пълни текстове на одобрените наредби и условия за кандидатстване по програмата, се посочва в съобщението./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.