1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва пълна предупредителна блокада на ГКПП Кулата

Започва пълна предупредителна блокада на ГКПП Кулата

Повече от 40 млн. евро са до момента загубите на България от протестите на гръцките фермери

Националната асоциация на българския бизнес подготвя пълна предупредителна блокада на ГКПП Кулата от днес 1 февруари. Плановете са от обяд протестиращите постепенно да започнат да се събират до Благоевград, като в впоследствие се предвижват и към тях се присъединяват техни колеги от Банско, Разлог, Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Около 15.00 ч. протестиращите смятат да пристигнат ГКПП Кулата, където е предвиден разговор с гръцките протестиращи фермери. Следва и среща на българския бизнес с представители на българското и гръцко правителство, съобщават от Националната асоциация на българския бизнес. При неуспешни преговори, бизнесът ще декларира готовността си да блокира всички КПП-та на границата с Гърция през юли, допълват от асоциацията. От снощи ГКПП Кулата отново е затворен за товарни автомобили, а ГКПП Капитан Петко войвода -  за всички превозни средства. ГКПП-тата Илинден и Златоград работят нормално, съобщи Dariknews.bg.

Трета седмица остават блокадите по основните магистрали и гранични пунктове в северната част на Гърция, както и в областта Тесалия, Централна Гърция, след като стакуващите фермери решиха да продължат протестите, докато не бъдат удовлетворени девет техни искания, които са предимно финансови, съобщават гръцките медии. Фермерите заявиха, че искат нова среща с аграрния министър Катерина Бадзели, след като в края на миналата седмица отхвърлиха предложения от нея пакет от мерки за на проблемите в селскостопанския сектор. Пакетът предвижда на земеделските производители да бъдат предоставени 1 млрд. евро, които да се заделят от дадените миналата година на банките 28 млрд. евро заради глобалната криза, отбелязва БТА. Радио Атина предаде, че пунктът Промахон е затворен и в района отново са се образували километрични опашки от тирове от двете страни на гръцко-българската граница. Превозвачи и търговци са отчаяни.

Повече от 40 млн. евро са до момента загубите на България от протестите на гръцките фермери, съобщи Кризисният щаб. Според публикации на гръцката преса южната ни съседка губи до момента 200 млн. евро.

В сряда (3 февруари) Министерският съвет трябва да вземе решение дали България ще внесе иск за компенсации срещу гръцката страна в съда в Люксембург заради пропуснати ползи след блокадата на гръцките фермери по граничните пунктове с южната ни съседка. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му в момента текат консултации с юристи и е възможно да се окаже, че това да съдим Гърция би струвало по-скъпо от загубите, които търпи българският бизнес заради блокадите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.