1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради цикади прегря телефонът за спешни случаи в САЩ

Заради цикади прегря телефонът за спешни случаи в САЩ

Звуците достигат 90 децибела

Телефонният номер за спешни случаи в американския щат Джорджия прегря от обаждания от притеснени граждани, чули за пръв път звуците на определен вид цикади, които се излюпват веднъж на 17 години. 
 
За да спре ненужните повиквания към 911, централата на спешния телефон се обърне към обществеността с призив да се провери откъде идва силният звук. В някои случаи става дума за цикади, но повечето обаждания са заради пищящи автомобилни или домашни алармени инсталации. "Цикадите действително издават различни и много силни звуци, но те не са опасни за хората, тъй като не хапят, нито убождат", се казва в съобщението в социалните медии. По време на размножителния си период насекомите кацат по дърветата, където мъжките индивиди издават специфичните звуци, за да привлекат женските.
 
Този вид цикади се среща предимно в източните региони на Съединените щати, а звуците достигат 90 децибела, колкото и моторна косачка за трева. След приключване на размножителния период и снасянето на яйцата, ларвите се заравят в земята, където престояват цели 17 години. Тогава ларвата се превръща в летящо насекомо, за да започне нов жизнен цикъл. 
Тази година експертите очакват няколко милиарда цикади да огласят 15 щата по източното крайбрежие на САЩ. Изчисленията показват, че на половин футболно игрище се побират около милион и половина екземпляра, а най-шумно ще бъде в столицата Вашингтон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.