1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите ще сеят пшеница по принуда

Зърнопроизводителите ще сеят пшеница по принуда

Кредитната линия на ДФЗ за сеитбата е твърде малка

Голямата част от зърнопроизводителите ще сеят пшеница тази есен по принуда, за да осигурят необходимия сеитбооборот догодина. Това казва в интервю за Фокус председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов. Финансовият ресурс за сеитбата ще е проблем и тази година, всички фермери са на загуба от пшеницата.

При среден добив за страната от около 300 кг на дка и при цена под 20 ст. на кг печалбата е едва 60 лв., при вложени на дка между 90-100 лв.

„Нашите членове чувствително намаляват площите, които ще сеят с пшеница, а много от тях казват, че ако имат възможност да осигурят сеитбооборота с пшеница, няма въобще да сеят”, каза Стелиян Стоянов.

От асоциацията вече са предложили на земеделското министерство да бъде отпусната финансова линия от Държавен фонд „Земеделие” за съхранение на зърно в лицензирани и публични складове, тъй като зърнопроизводителите не разполагат с такива. Предложението обаче е било отхвърлено. Наемът на лицензираните складове е около 2 лв. за тон зърно на месец.

Според Стоянов кредитната линия на ДФЗ за сеитбата от 6 лв. на дка за семена и по 6 лв. на дка за торове е твърде малка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.