1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засега животновъдите се отказват от протести

Засега животновъдите се отказват от протести

Продължават преговорите с управляващите за решаване на проблемите с данъчното облагане на земеделските производители

Засега животновъдите се отказват от протести докато текат преговорите им с управляващите за решаване на проблемите с данъчното облагане на земеделските производители. Това каза Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите, цитиран от Агенция „Фокус”.

След среща вчера между представители на животновъдите и двамата министри – Мирослав Найденов и Симеон Дянков в Министерството на финансите, от земеделското министерство обявиха, че животновъдството става приоритетен отрасъл за земеделието. На срещата е постигнат консенсус от 2012 г. регистрираните като земеделските производители, физически лица, да бъдат облагани с минимален патентен данък. От 2010 г. те подлежат на облагане за доходите от непреработени селскостопански продукти според Закона за облагане доходите на физическите лица, като облагаемият доход за годината се формира с отчитане на 60 на сто нормативно признати разходи. Това предизвика голямо недоволство сред животновъдите и като цяло сред всички регистрирани земеделски производители. От финансовото министерство вчера са признали, че това не е съвсем справедливо.

Председателят на Съюза на животновъдите Пени Ботева (която също е била на срещата вчера) обясни още, че е постигнато съгласие и за възстановяването на акциза на горивата за животновъдите. В момента трябва да се изчисти въпросът как точно ще става това, като най-вероятно ще бъде на брой животни. Възстановяването на акциза за животновъдите трябва да бъде разрешено от ЕК, но такава практика вече е установена в други европейски страни. В петък ще има нова среща между управляващи и животновъдите за конкретизиране на решенията по проблемните теми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.