1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Защо синдикатите настояват за социална обусловеност в ОСП?

Защо синдикатите настояват за социална обусловеност в ОСП?

Повечето страни членки са против, казва Светла Василева

България да подкрепи социалната обусловеност в Общата селскостопанска политика по време на супертриалога. За това настояват от Федерацията на независимите синдикати от земеделието.

Социалната обусловеност се изразява в това плащанията към фермерите да бъдат обвързани с трудови и социални стандарти, обясни председателят на синдиката Светла Василева и допълни, че това е в полза не само за работника.

„Тя е в полза за фондове, тя е в полза и за работодателя, защото той ще има един постоянен работник, а не да мисли всеки сезон кого да наеме и откъде да потърси работници“.

Повечето страни членки са против социалната обвързаност с плащанията на фермерите, обясниха от Федерацията.

„Те са против, защото това създавало административна тежест и има насоченост към консултантските служби, които да уведомяват работодателите за трудовото законодателство, което аз го виждам като някакво измъкване. Винаги може да се направи контрол и проверка на едно лице, което има ЕГН, което е в регистрите на НАП и НОИ, така че не виждам защо трябва да прехвърляме към консултантските служби, които например ще подготвят проекта, ще цитират няколко текста от трудовото законодателство, които аз трябва да спазвам, а няма да има никаква обвързаност с моите плащания и с работниците, които са ми необходими. Това са нашите настоявания – фермерите, които получават тези директни плащания, но които не спазват трудовите и социални стандарти, да бъдат лишавани от тези плащания или процент на намаление на тези плащания.“

Пандемията от коронавирус ясно показа колко важни са работниците в селското стопанство и за това е нужно да им бъдат осигурени адекватно заплащане и добри условия на труд, заключиха от синдиката. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.