1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделска кооперация гради църква в добричкото село Житница

Земеделска кооперация гради църква в добричкото село Житница

Снимка:

217 хиляди лева е заделила ЗК за вдигането на новия храм

По инициатива на земеделската кооперация в с. Житница, Добричка област, през 2010 г. започва строеж на храм в селото. Повече от 30–40 години в селото няма църква, в която да запалим свещ и да се помолим, коментираха жители на с. Житница. По-възрастните разказват, че преди десетилетия старата църква е оставена на рухне и оттогава не е градена нова. Така кооперацията се захваща с нелеката задача да вдигне нов храм, който в знак на приемственост ще носи името „Свети Александър Невски“. Още през 2010 г. ПТК – с. Житница сключва 10-годишен договор за наемане на земя с църковното настоятелство с цел рентата от нея да се използва за новия духовен дом.

230 хиляди лева е погълнало строителството на църквата до момента, разказа председателят Стоян Тодоров. Почти цялата сума – 217 хиляди лева, е предоставена от земеделската кооперация, а останалите 13 хиляди лева са събрани от дарения от жители на селото и от фирми. Завършването на храма се очаква да стане до 3 месеца и тогава да се открие официално новата придобивка на селото. До момента църквата е с готова външна фасада, полага се вътрешната мазилка, а след това – изографисването според канона.

Земеделската кооперация в село Житница е една от кооперациите, които отчитат добри показатели през изминалите стопански години. В нея се обработват 22 000 дка земя. До момента е приключила успешно пролетната сеитба. Необичайно високите температури за сезона могат да се окажат опасни за пшеницата, коментира още Стоян Тодоров. Въпреки че в някои региони на страната паднаха дългоочакваните „гергьовски“ дъждове, дори градушки, в землището на селото вече се очертава засушаване заради горещините. Житните растения са започнали да класят и това може да се отрази върху добива, каза още председателят на кооперацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.