1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделската комисия в германския парламент е доволна от работата си през изминалите четири години

Земеделската комисия в германския парламент е доволна от работата си през изминалите четири години

Обществените дискусии относно храненето и селското стопанство стават все по-мащабни

Земеделската комисия в германския парламент е доволна от работата си през изминалите четири години. „Убеден съм, че съревнованието между различните мнения доведе до разумни и балансирани решения в интерес на нашите фермери“, сподели председателят на комисията Алоис Гериг.

Последното заседание на комисията беше извънредно и свикано по искане на опозиционните партии в Бундестага. На него бяха обсъдени скандалът със замърсените с фипронил яйца, както и спешни мерки за подпомагане на стопаните, които пострадаха от неблагоприятни метеорологични условия през годината.

В интервю за германски медии Гериг изтъкна, че през последните четири години членовете на комисията винаги са търсили компромисни варианти в духа на парламентарната демокрация. Дори при най-разгорещените дискусии е имало консенсус, обединяващ становищата на депутатите, с цел да се даде път на здравословни и сигурни хранителни продукти, да се запази традиционното селско стопанство в Германия и да се осигури бъдещето на селските региони.

Въпреки конструктивния дух на дебатите, е имало и теми, по които са се водели остри спорове. Обществените дискусии относно храненето и селското стопанство стават все по-мащабни. Така например въпросите, свързани с хербицида глифозат, както и Търговското споразумение със Съединените щати са били в центъра на горещи обсъждания в комисията, посочи Гериг.

Тя е заседавала общо 88 пъти, обсъдила е десетки проектозакони и други подзаконови текстове, контролирала е работата на правителството в областта на земеделието и три пъти е изслушала агроминистъра. Членове на комисията са участвали в редица делегации, посетили други държави и международни изложения, проведени са и редица срещи с фермерски организации, преработватели и търговци. (Topagrar.com)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.