1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделски производители декларират доходи като ЕТ или физически лица

Земеделски производители декларират доходи като ЕТ или физически лица

Изборът, който ще направят производителите, трябва да бъде заявен пред НАП в специална декларация, която ще се подава до 31 май тази година

Земеделски производители и тютюнопроизводители, които са регистрирани като такива и нямат регистрация по Закона за ДДС, могат да изберат как да декларират доходите си от предходната 2010 година. Това стана възможно с последните промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които бяха обнародвани в Държавен вестник в края на миналата седмица.

Земеделските производители и тютюнопроизводителите, които са регистрирани като такива, имат две възможности. Едната е да декларират доходите си от миналата година като физически лица с попълване на Приложение №3, където парите им първо се намаляват с 60% нормативно признати разходи и после разликата се облага с 10 на сто плосък данък. Втората възможност е да предпочетат данъчното облагане като еднолични търговци с попълване на Приложение №2 към годишната данъчна декларация, в което приходите се намаляват с разходите, за които имат документи, а печалбата се облага с 15 на сто. Съгласно последните законови промени, държавните субсидии, изплатени на производителите през 2010 година, но отнасящи се за предходни години, се описват в годишната данъчна декларация със специален код 10 и не подлежат на облагане с данък.  

Изборът, който ще направят производителите, трябва да бъде заявен пред НАП в специална декларация, която ще се подава до 31 май тази година. Вариантът, който те ще предпочетат, ще бъде в сила за период, не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

Лицата, които вече са декларирали доходите си в НАП, но искат да направят промяна в начина на облагане на стопанската си дейност, трябва да подадат нова, коригираща декларация най-късно до 2 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.