1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските стопани декларират доходи от субсидии до 3 май

Земеделските стопани декларират доходи от субсидии до 3 май

Дължимият данък е в размер на 10%

Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2015 г. пред НАП до 3 май, като подадат годишна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, а също да начислят и платят данъка за тях. Средствата се декларират през 2016 г. в Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Субсидиите следва да се отразят в нея, като се впишат в Приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите. За тези приходи от субсидии трябва да се внесе дължимия данък.

Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40% припомнят от НАП.

Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци /ЕТ/, също декларират доходите си до 3 май, но не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2015 година и доказаните разходи. Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, ще ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако подадат декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2016 г. по електронен път и внесат дължимия данък. Отстъпката се ползва, ако земеделците към този момент нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Информацията е предоставена от Интелект Консулт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.