1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделският министър коментира разпределението на агросубсидиите у нас

Земеделският министър коментира разпределението на агросубсидиите у нас

Десислава Танева: Субсидията следва земята

Според доклад на международна медия българският земеделски износ се състои все повече от зърно и все по-малко от зеленчуци, трайни насаждения, месни и млечни продукти. Фермерските продукти с висока добавена стойност почти отсъстват в общата картина на българското земеделие, което генерира бедност и обезлюдяване в много райони на страната.

 - До къде се простира неравенството в българското земеделие? По тази и още теми разговаряме със земеделския министър Десислава Танева. Какъв е нейният коментар относно критичния доклад спрямо страната ни за разпределението на земеделските субсидии?

„Като национално решение сме направили всичко да приложим онзи инструментариум, който Европа ни дава: „Преразпределително плащане“, „Млади фермери“... всичко като максимални бюджети, за да пренасочим от този общ пакет към малките, младите фермери, но общият принцип се запазва, че субсидиите следват земята.“

В допълнение Танева сподели, че Европейската комисия не взима никакво отношение на регулацията на фундамента т. е. колко можеш да ползваш.

„Тя казва, че може да прилагаме тавани на плащанията и ние прилагаме таван на плащане. Т.е. всичко, което комисията, като инструмент зад държавата-членка е предоставила за ограничаване на тези размери, сме го направили. Прилагаме Преразпределително плащане“, прилагаме „Таван на плащанията“, прилагаме „Млади фермери“, но когато в земята решим да приложим някаква регулация, на нас ни се задействат процедури. Такова неравенство съществува и в другите, по-късно присъединили се страни-членки на ЕС, и то е продиктувано в исторически план от формата на стопанисване на земята в последствие от раздържавяването й. Ако на Европа й пречи това, тя трябва да даде общоевропейска регулационна рамка за размера на стопанството или за възможността да преминеш към друг принцип на разпределение на този пакет. Не на земята, а на производствен обем.  

Принципът е парите следват земята. Който ползва най-много земя, получава най-много средства, защото те са на декар. Тъй като зърнопроизводството се възстанови на пазарен принцип преди дори да влезнем в ЕС. Да бъдем обективни.  

Танева поясни също, че в новия стратегически план е засилен акцентът преразпределителното плащане да бъде до 600 хектара стопанство, за да бъдат пренасочени повече ресурси към по-уязвими стопанства.

Автор: Георги Куситасев


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.