1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделският министър утвърди указания за презасаждане на лозя

Земеделският министър утвърди указания за презасаждане на лозя

Снимка:

Актове за презасаждане с права от трансфер се издават на юридически и физически лица

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  утвърди указания за реда за прехвърляне на правото на презасаждане на лозя. Те са предназначени за всички производители на винено грозде в България и с тях се определя редът за прехвърляне на правото на презасаждане на територията на страната. Предоставеното право на презасаждане може да се прехвърля изцяло или частично от стопанството, в което е породено на друго лозарско стопанство на територията на страната, в случаите когато:

-    част от дадено лозарско стопанство се прехвърля на друго лозарско стопанство;
-    площи от стопанството на което се прехвърлят правата са предназначени за производство на вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание.

Актове за презасаждане с права от трансфер се издават на юридически и физически лица, управляващи регистрирани в информационната система на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) лозарски стопанства. Заявяването става в съответните териториални звена на ИАЛВ по местонахождение на лозята.  Крайният срок за упражняване на трансферираното право на презасаждане съответства на крайния срок на отменения акт.

Министър Найденов  утвърди и указания за участие в схема „Изкореняване на винени лозя” за винарска 2010/2011 г. Заинтересованите производители могат да кандидатстват за издаване на удостоверение за право на участие в схемата от 02.08.2010 г. до 16.08.2010 г. в териториалните звена  на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Срокът за издаване на удостоверение за право на участие в схема „Изкореняване на винени лозя” от Изпълнителна агенция по лозата и виното е 16.08.2010 г. до 07.09.2010 г., а самата схема се прилага до края на винарската 2010/2011 г. В указанията са разписани изискванията към заявената за участие в схемата площ.

Премията за изкореняване може да се предостави, само ако са налице доказателства, че съответната площ с лозя е надлежно поддържана. За да се изпълни това условие е необходимо да се докаже, че площите са били добре поддържани през трите години предхождащи изкореняването. Доказателството се извършва с подадени декларации за реколтата. Декларацията може да бъде с нулеви стойности само в случаите на възникнали форсмажорни обстоятелства по смисъла на чл. 31 от Регламент 73/2009.

От схемата “Изкореняване на винени лозя” може да се възползва всеки производител на винено грозде, който има плододаващо лозе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.