1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделско министерство ще коригира параметрите на обвързаната подкрепа

Земеделско министерство ще коригира параметрите на обвързаната подкрепа

Това стана ясно по време на блиц контрол в ресорната комисия

Земеделско министерство ще коригира параметрите на обвързаната подкрепа. По време на блиц контрол в ресорната комисия Румен Порожанов заяви, че до 1 август ведомството ще се опита да включи розопроизводството в секторите с обвързана подкрепа. Според него пречка е това, че помощта се отпуска за сектори, които не се развиват, а розопроизводството не попада в тази категория.

При розите има нарастване на производството. По неофициална информация, средните изкупни цени през тази година варират 2,30- 2,50 лв. В същото време себестойността е около 2 лв., каза министърът. Той подчерта, че за втори път заседава работна група по подготовка на законопроект за розите.

Целта е до края на месец юли след обсъждане с производители да бъде представен законопроект, който да бъде разгледан на есен. Там където цената на труда е по-скъпа, себестойността дори се увеличава, заяви Порожанов. Очаква се средните добиви да са над 400 кг, което ще снижи себестойността.

По отношение на Закона за горивата Порожанов заяви, че очаква в следващите дни да има окончателна положителна развръзка в текстовете, които засягат земеделските производители. Идеята е между 1 и 2 четене на закона да бъдат намерени най-добрите текстове за бранша. Във връзка с епизоотичната обстановка Поржанов увери, че са взети всички мерки.

Пред ресорната комисия министерството предложи и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Те предлагат да се удължи срокът за подаване на декларации в общинските служби по земеделие и да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици.

Aвтор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.