1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъдството - основен приоритет за развитие на сектор земеделие

Животновъдството - основен приоритет за развитие на сектор земеделие

Среща в МЗХ

Животновъдството е един от основните приоритети на правителството за развитие на сектор земеделие. Министерството на земеделието и храните ще направи всичко възможно през следващата година фермерите да станат по-конкурентоспособни на европейските пазари. Целта ни е да изградим стабилна нормативна уредба, с която да очертаем ясни правила и намалим до минимум сивия сектор. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на среща с г-н Герард Креберс, началник отдел в Млечния борд на Кралство Нидерландия.

Зам.-министър Димитров изказа своята благодарност към г-н Креберс за това, че откликна на поканата на МЗХ да се срещне и запознае  българските фермери, ангажирани в животновъдството, със своя опит и добри практики по отношение на квотната система.

Г-н Герард Креберс бе водещ лектор на българо-холандски семинари на тема „Управлението на млечните квоти и състоянието на системата за млечните квоти в България”. Той е с дългогодишен опит в управлението на млечните квоти в Холандия. Като доказан международен експерт г-н Креберс участва активно в работата на европейските институции. По време на семинарите той направи подробен преглед на състоянието на квотната система в страната и сподели с участниците в семинарите планираните мероприятия за оставащите до приключването на системата години.

Основните въпросите, които се разгледаха по време на срещите бяха свързани с администрирането на млечните квоти на национално ниво и перспективите в международен аспект, като бяха направени констатации и професионални препоръки за оптимизиране на работата в сектора. Обсъдиха се практически въпроси, управлението и възможностите за оптимизиране на работата на сектора за млечните квоти в България, както и съществуващи проблеми в процеса на работата.

По време на визитата си холандският представител и експертите посетиха млекодобивни и млекопреработвателни предприятия, където на място се запознаха с прилагането на изискванията на квотната система в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.