1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Звено за стратегически анализ и прогнози в земеделския сектор

Звено за стратегически анализ и прогнози в земеделския сектор

Ще прави дългосрочни предвиждания за 20-30 години

 

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще бъде създадено звено за стратегически анализ и прогнози, което да даде визия за развитието на земеделския сектор. Това съобщи заместник-земеделският министър Цветан Димитров. Целта е звеното да може прави дългосрочни прогнози за след 20-30 години. То ще бъде направено съвместно с Института по аграрна икономика и специалисти от Нов Българки университет и ще бъде административна структура в министерството.

Зам.-министърът каза още, че службата за съвети в земеделието трябва да има кадрови подбор, тъй като повечето й служители са недостатъчно подготвени. Поетапно дейността на службата ще започне да се осъществява от областните дирекции по земеделие. Земеделският производител трябва да отиде в областната земеделска служба и това ще е по-ефективно, каза той.

Зам.-министърът обясни, че хидромелиорациите и напояването ще са приоритет за ръководството на МЗХ. Той обясни, че досега в сградата на МЗХ няма нито един специалист, който да отговаря за хидромелиорациите, тъй като за това е отговаряла Изпълнителната агенция по хидроамелиорации.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.