1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Аграният университет в Пловдив ще изгради нов учебен център

Аграният университет в Пловдив ще изгради нов учебен център

Инвестицията е на стойност близо 3 милиона и половина лева

Нов учебен център за практическо обучение ще изгради Аграният университет в Пловдив. Това ще стане чрез проект от програмата „Региони в растеж“. Инвестицията е на стойност близо 3 милиона и половина лева. В центъра ще се обучават студенти по специалностите „Растениевъдство“ и „Растителна защита“.

Сградата ще бъде с формата на отворена книга. В нея ще има специализирани кабинети, оборудвани с необходимата техника и апаратура за провеждане на практически занятия, както и ботаническа градина. Професиите в селското стопанство обаче биват подценявани. „Голяма част от хората приемат земеделието, като професия, която не е престижна. В случая бих казал тежко и горко на нация, която мисли така за него, защото земеделието храни народа. Това е една достойна и интересна професия“, каза Иван Пенов, преподавател в Аграрния университет в Пловдив.

Професиите в селското стопанство ще стават все по-търсени, обясняват специалистите заради големия недостиг на работна ръка. „Примерно преди 10 години нямаше интерес към полевъдството, докато сега е обратното. Тогава имаше голям интерес към аграрната икономика, а сега е по-малък, т.е. интересът към отделните специалности е на приливи и отливи“, сподели Иван Пенов.

Бизнесът все по-трудно намира специалисти от агросектора, уточняват експерти. Това е предпоставка завършилите земеделска специалност да си намерят добра работа в сектора.

Автор: Данаил Андреев



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.